nedeľa 24. marca 2013

Slušní až na kosť, nudní až na smrť

Od čias prvej Superstar, X-Factoru a podobných mlynčekov na talenty sme si osvojovali jazyk odborníkov z poroty a naučili sa pár nesmierne cenných rád, vďaka ktorým všetkému rozumieme:
  • Keď sa ti neľúbi, len závidíš!
  • Ak máš niekoho mŕtveho, je na teba hrdý!
  • Keď budete nasledovať svoje srdce, vaše sny sa stanú skutočnosťou!
  • Musíš byť presvedčivý! (aj keď ti skladby vyberieme my)
  • Musíš byť sám sebou! (aj keď ti tie vlasy ostriháme a tvoj šatník spálime)
  • Musíš mať v sebe pokoru!
Môžete tomu veriť a na tvári sa vám už nikdy nezračí mráčik, len americké slniečko.Teraz sa chcem ale baviť o tom poslednom - o pokore, slušnosti – o tom, čomu nikto nerozumie.

Najvierohodnejší zdroj informácií dnešnej mládeže wikipedia pokoru definuje ako slobodné, nie vynútené uvedomovanie si vlastnej nedokonalosti pred vyššou existenciou. Trvalo mi 4 sekundy, kým som sa dostal k odpovedi. A predsa si niekto tie 4 sekundy nenájde.


Vadí mi, že si radi pokoru a slušnosť zamieňame s predbežnou cenzúrou, ktorá mala končiť v 89tom. Ľudia, ktorí vo svojej hĺbke slušní nie sú, na (ne)slušnosť ostatných najradšej poukazujú, a nevedia ju v skutočnosti rozoznať. Skúste experiment, skúste na svoju nástenku na FB dať odkaz na mimoriadne obľúbený hit (máte na to len mesiac, dlhšie žiadny nevydrží) a vyjadriť sa k nemu negatívne. Vďaka ľudskej odvahe vášeň prejavovať len cez internet sa z vás stane mŕtvola. Nemáte v sebe žiadnu pokoru, závidíte, nie ste nad vecou, defacto máte zakázané sa negatívne vyjadrovať k čomukoľvek. To vraj nemá byť.


Je slušné hovoriť len pozitívne? Je pokora zožrať všetko? Je pokora nebyť nič? Závidíte vždy
keď vám je niečo nepríjemné? Je slušnosť nikdy sa nepostaviť za svoje vlastné potreby? Ste takí? Chcete byť takí?

Slušní až na kosť, nudní až na smrť...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára