streda 20. marca 2013

Jožo Ráž s flintou pri Sajfovej hlave

Keď sme s Christmas nahrávali album, zastavil sa za nami na vizitu do štúdia Maťo Ďurinda. Vtedy nám chcel pomáhať, no hodinová debata sa týkala aj iného. Okrajovo spomínal, že plánuje podniknúť určité kroky k uzákoneniu istého percenta slovenskej muziky v rádiách. Maťo vždy rebeloval, ale nie vždy sa mu dostalo patričnej pozornosti. O to prekvapenejší som bol, keď som ho videl sedieť s Jožom Rážom v gaučovke v parlamente. Tento avantgardný obraz som odsledoval dokonca v hlavných správach na Markíze.

Páni prišli svoje rebelské vízie uskutočňovať cez Smer a Obyčajných ľudí. Ja by som do hovna prstom nešťuchal, ale po použití skladieb Tublatanky vo volebnej kampani SNS (čo neodcudzuj pokiaľ nevieš celý background) Maťo už nemal veľmi čo stratiť.

Nejde o nič a pritom o veľa - uzákoniť pravidelné hranie domácej tvorby v rádiách na 30%. Maťo aj Ráž vravia, že im rozhodne nejde o prihrievanie vlastnej polievočky - nakoniec nemám ani pocit žeby sa Tublatanky a Elánu hralo v rádiách málo - každopádne ak je to tak, ich vec. A radšej hodím pár dukátov do peňaženky im ako Rihanne.

Na tento návrh ľudia reagujú rôzne. Niekto nechce viacej Desmodu, niekto tým americkým frajerom so zlatými zubmi nerozumie a uvíta viacej slovenčiny. Keďže čítate tento blog až potiaľto, chcete poznať môj názor. Ja som za.

Všetci poznáme cieľovú skupinu Smeru, ich to poteší. Ale prečo ja? Určite si nenahováram, že sa rázom do rádia dostanú aj moje veci. Haha.

Podobný zákon je ale v okolitých krajinách prirodzenou záležitosťou. Tuším Maďarom hrá v rádiách dokonca až 50% ich vlastnej hudby. U nás sú iba 4 zo 100 najhranejších skladieb v éteri od slovenských interpretov a nemyslím si, žeby to bolo kvalitou. Ani somarina ako ,,Vyrobená pre mňa“ sa nemôže porovnávať s kravinami, ktoré sem lezú zo západu. Textovo je to možno porovnateľné, ale Kuli je aspoň šikovný spevák. A drží sa.

Na Slovensku je z mne-neznámeho dôvodu snaha eliminovať všetko slovenské - akoby sme už tak nemali nízke sebavedomie. Samy si zabíjame svoje tradície, smejeme sa z nich, smejeme sa zo seba, a hráme na západ. Čo program na JOJke, to krásy života v USA, alebo imbecilita našich. Silný kontrast.

Ľudia sú ako púpava a médiá vietor. Či chceme a či nie, poletujeme ako im to vyhovuje. Ako má byť človek hrdý na svoj pôvod, keď ho zosmiešňujú v telke? Ako má mať rád svoju tvorbu keď o nej nepočuje? Mladé kapely spievajú neustále po anglicky, pretože majú pocit, že slovenčina nie je moderná. Veľa ľudí súhlasí. To preto.

Rádiá nepúšťajú o čo je záujem. Záujem je o to, čo sa púšťa v rádiách. A tie si môžu dovoliť vlastne čokoľvek. Alebo predsa nie?

1 komentár:

  1. Exactly, ako by som povedal doma v UK. To čo nám beží v TV je neskutočné. Aj pri debate s pomerne normálnym človekom, čiže žiadny doktor či profesor sme sa zhodli že sú to sračky. Nechápem ako to niekto môže pozerať. Minule som to skúšal ale proste správanie ľudí v tej "show" mi hlava nebrala. Dôvod prečo nám servírujú zvratky namiesto jedla som sa dozvedel asi 10 minút nato v nesledovanej relácií kam boli pozvaný včetci bossovia veľkých slovenských TV. Dôvod je jednoduchý, peniaze. Vraj výroba kvalitných seriálov a pod. je príliš drahá a tak radšej vypustia braky pretože sa to viac oplatí. Uznali že to čo vysielajú sú sračky ale nemienia s tím nič robiť lebo je to drahé.

    S pozdravom
    anonymná identita autora pôvodného textu

    OdpovedaťOdstrániť